Videopelisuosituksia heille,

jotka eivät normaalisti pelaa


Tämän listan pelit on valittu heitä varten, jotka eivät ole kiinnostuneet räiskinnästä, aseista, taisteluista ja melskeestä. Listan pelit ovat jotakin tai useampaa näistä: rauhallisia, juonivetoisia, kauniita katsella ja kuunnella, helppoja, liikuttavia, hauskoja, stimuloivia, elämyksiä antavia, hyviä ensimmäiseksi peliksi, erinomaisia ajanvietteeksi, kaikenikäisille, väkivallattomia, vallattomia.

Suurin este videopeliin hyppäämiselle on alustavaihtoehdot ja useimpien pelien maksullisuus. Laitan suositusten oheen myös ohjeet, miten peliin pääsee. Steam-linkin takaa löytyy myös trailer-video pelistä sekä lisäkuvia ja mahdollinen ostohinta.
Jos kiinnostava peli tuntuu saavuttamattomalta, voit myös Youtubesta katsella jonkun toisen tekemän läpipeluuvideon kommentoinnilla tai ilman. Youtube on täynnä erinomaisia ja viihdyttäviä ammattipelaajia.


Pelialustat:

PC-pelit: Osa peleistä toimii suoraan internetselaimessa eikä niitä tarvitse asentaa. Osa peleistä on tarjolla Steam-pelipalvelussa: Asenna ensin Steam, luo Steam-tunnus ja lataa/asenna pelejä omalle tietokoneelle. Myös muita pelikirjastoja on olemassa. Kaupasta ostettavat tietokonepelit ovat katoava media.

Mobiilipelit: Lataa peli mobiililaitteesi (älypuhelin, tabletti) sovelluskaupasta.

Konsolipeli: Näiden pelaamiseen tarvitset kyseisen pelikonsolin, jolle peli on suunniteltu. Kirjastosta saa pelejä lainaan.

Suosituimmat konsolivalmistajat ovat: Nintendo (Wii, WiiU ja Switch sekä käsikonsolit: DS ja 3DS), Sony (Playstation 3, 4 ja pian 5), Microsoft (Xbox-konsolit). Joitakin konsolipelejä ei ole koskaan julkaistu fyysisenä-kopiona, mutta ne voi ladata pelikonsolin omasta pelikaupasta verkkoyhteyden avulla.

 

Scribblio (internetselain):

Scribl.io, piirrä ja arvaa pelin kuvakaappaus. Ihmiset arvaavat sanaa Bar.

Digitaalinen versio Piirrä ja arvaa pelistä, jota voi pelata etänä ystävien tai yhdessä tuntemattomien kanssa. Liity pelihuoneeseen, jossa kukin vuorollaan piirtää yhden kolmesta sanavaihtoehdosta. Muut koettavat arvata sanan ja kun sen kirjoittaa chatti-ikkunaan oikein, saa pisteitä nopeuden perusteella. Eniten pisteitä kerännyt voittaa. Myös piirtäjä saa pisteitä sen mukaan, miten hyvin muut arvaavat piirroksen. Hauska seurapeli ja erinomainen tapa harjoittaa vaikkapa englanninkielen taitoa. Tarjolla myös suomenkieliset sanat.

“Play”- aloittaa pelin tuntemattomien kanssa. “Create Private Room”-luo yksityisen pelin, jonka linkin voit lähettää ystäville. Suoraan pelaamaan: https://skribbl.io/

Ikäraja: Ei ikärajaa


Untitled goose game (Steam, ilmestyy 2020):

Untitled goose game. Hanhi juoksee pakoon naista saippua suussa.

Olet vallaton hanhi, joka kulkee pitkin poikin tehden ilkikurisia tepposia kylän asukkaille. Peli on hauska hiiviskelypeli, jossa hanhella on tehtävälista hoidettavana. Kastele puutarhurin hattu, haravoi järveä, järjestä picnic... Kuinka hanhi saa kaiken tehtyä, ja mikä on hanhen lopullinen päämäärä? Peli on lyhyt ja ohjaus yksinkertainen: Voit viuhtoa siivillä, uida, toitottaa ja kähveltää esineitä. Näillä eväillä tehtävälista on pian tehty!

Peli on jaossa vasta ammattipelaajille, joten sen läpipeluun voi katsoa Youtubesta. Isolle yleisölle peli ilmestyy Steamiin vuoden 2020 aikana.

Steam-osoite: https://store.steampowered.com/app/837470/Untitled_Goose_Game/

Ikäraja: K3


The Isle (Steam):

The isle pelikuva. Kaksi triceratops-dinosaurusta karjuvat lammen äärellä.

Kaikkien aikojen paras dinosauruksen elämää simuloiva peli. Tehtävänäsi on syödä, juoda ja pysyä hengissä. Kuulostaa yksinkertaiselta, eikö totta? Pelissä valitset itsellesi dinosauruksen, joka syntyy valtavalle saarelle, jossa kaikki muut dinosaurukset ovat toisia pelaajia. Pelityylisi voi olla rauhaa rakastava diplomaatti, jatkuvasti pakosalla oleva selviytyjä, muiden kimppuun aggressiivisesti käyvä lihansyöjä tai mitä tahansa! Liittoudu muiden pelaajien kanssa tai koeta pärjätä yksinään. Kartalta löytyy valtavasti tutkittavaa, kauniita maisemia, upeita elinympäristöjä. Mutta muista, että vesi houkuttelee paikalle niin kasvinsyöjät kuin lihansyöjätkin. Pelattavana olevien dinosauruslajien kirjo on laaja, ja niistä jokaisella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Pelaaja aloittaa poikasena, kasvattaa dinosaurustaan niin pitkälle kuin pääsee ja lopuksi kuolee. Pelin ohjaus on yksinkertaista ja aloittelijakin pääsee helposti mukaan.

Steam-osoite: https://store.steampowered.com/app/376210/The_Isle/

Ikäraja: Ei ikärajaa


Journey (Playstation 3 ja 4):

Journey, viittaan pukeutunut hahmo katselee kaukaisuudessa siintävää vuorta.

Matkaat läpi aavikon saavuttaaksesi kaukaisuudessa siintävän vuoren. Mystinen hahmosi on kietoutunut viittaan, lentää lyhyitä pätkiä huivinsa avulla ja kommunikoi ainoastaan sointuja laulamalla. Selvitä tiesi läpi kauniiden maisemien ja pelikenttien. Saatat törmätä matkallasi toisiin pelaajiin, joiden kanssa voit halutessasi tehdä yhteistyötä, mutta keskenään voitte kommunikoida vain soinnuilla. Kasvattamalla huivin pituutta maailmasta löytyvillä kankaanpalasilla voit kasvattaa lentokykyäsi. Tämä rauhallinen peli on tunnelmointia varten ja se tarjoaa kauniin elämyksen pelaajalleen. Peli on saanut osakseen paljon ylistystä.

Pelin voit ostaa tai lainata ensimerkiksi kirjastosta. Tarvitset sitä varten Playstation 3 tai 4-pelikonsolin. Peli on myös ostettavissa PC:lle Epic games storesta sekä Applen mobiililaitteille AppStoresta:
Epic games-osoite: https://www.epicgames.com/store/en-US/product/journey/home

Ikäraja: K7


What remains of Edith Finch (Steam, PS4, Xbox One, Nintendo Switch)

What Remains of Edith Finch, salaperäinen talo siintää metsän takaa.

Pelissä saavut Fincn-perheen kummalliselle kotitalolle, joka on täynnä huoneita, salaisuuksia ja monenmoista tutkittavaa. Koetat selvittää ja kerätä perheenjäsenten kohtalot omaan kirjaasi, mutta tulet samalla imaistuksi tunteita herättävään ja kauniiseen tarinaan heidän elämästään. Voit tutkia taloa rauhassa, omaan tahtiisi eikä tässä pelissä tarvitse pelätä vaanivia hirviöitä tai aikarajoituksia. Samalla opit paljon nykyaikaisista mysteeripeleistä ja miten ne toimivat.

Tätä peliä ei ole juuri julkaistu fyysisenä kopiona, joten jokaiselle alustalle se on ladattava ko. konsolin omasta pelikaupasta.
Steam-osoite: https://store.steampowered.com/app/501300/What_Remains_of_Edith_Finch/

Ikäraja: K16


Abzu (PC, Playstation 4, Nintendo Switch, Xbox one)

Abzu, valtameressä uiva sukeltaja edessään iso riutta ja kalaparvi.

Lähde sukellusretkelle valtameren syvyyksiin ja koe merenalaisen luonnon ja sen asukkaiden taianomainen kauneus. Unohda juonet, räiskinnät ja aikarajat, merenalaisessa maailmassa on paljon nähtävää ja koettavaa ilman pelkoa hapenpuutteesta. Suorastaan meditatiivisen kauniissa ympäristössä voit rentoutua ja ihastella minimalististen grafiikoiden sulokkuutta, kuunnella kaunista taustamusiikkia ja uida yhdessä kalojen, delfiinien sekä valaiden kanssa.

Konsolipeliversion voit lainata esimerkiksi kirjastosta omalle pelikonsolillesi. PC:lle pelin voi ladata Epic games storesta: https://www.epicgames.com/store/en-US/product/abzu/home

Ikäraja: K7


Yoshi’s woolly world (WiiU, Switch, 3DS)

Yoshi’s crafted world (Switch)

Kirby’s epic yarn (Wii, 3DS)

Kirby and the rainbow curse (WiiU)

Yoshi's Woolly World, villalangasta neulottu Yoshi pitelee neulottua Poochy-koiraa.

Yoshi's Crafter world, Yoshi istuu sylissään pilkullinen muna. Kirby's Epic Yarn, villalangasta tehty Kirby ja logo.

Kirby and the Rainbow Paintbrush, muovailuvahasta muovailtu tausta ja pyöreä muovailuvaha Kirby sateenkaarinauhan ympäröimänä.

Videopelien ei tarvitse olla vaikeita ja synkkiä ollakseen hyviä. Nintendon suosikkihahmojen Yoshin ja Kirbyn omat pelisarjat ovat ennen kaikkea söpöjä, oivaltavia ja hauskoja. Sarjojen uusimmat osat ovat ottaneet uudenlaisen lähestymistavan perinteisiin tasoloikkiin: Hahmot on tehty villalangasta, muovailuvahasta ja muista askartelutarvikkeista! Kotitekoisen näköiset maailmat ovat värikkäitä ja suloisia ja niissä on ilo etsiskellä piilotettuja esineitä ja pelastaa muita villalanka-otuksia kohti maalia kulkiessasi. Uusimpien konsoleiden grafiikat saavat pelin näyttämään aidosta pahvista, tilkkutöistä yms. materiaaleista tehdyltä. Vaikeustaso ei päätä huimaa, joten peliä on hauskaa pelata itsekseen tai yhdessä lasten kanssa. Jos olet käsityöihminen, inspiroivat nämä pelit sinua varmasti!

Nämä pelit voit ostaa ja jonkin niistä voi lainata esimerkiksi kirjastosta, mutta tarvitset pelille sopivan pelikonsolin.

Ikäraja: K3


Undertale (PC: Steam, Playstation 4, PSVita, Switch)

Undertale, mustalla taustalla velhon kaapuun sonnustautunut koirahahmo.

Undertale on laajaa suosiota saanut roolipeli, jolla on hieman erilainen ote tarinan kuljetukseen. Olet nimetön ihmislapsi, joka tipahtaa maanalaiseen maailmaan, jonne hirviöt on aikanaan karkotettu. Tarkoituksenasi on tietenkin päästä takaisin ihmisten maailmaan. Matkalla tapaat monia persoonallisia otuksia, joiden kanssa pääset vuorovaikutukseen. Taistelut käydään minipelejä pelaamalla, musiikki ja rytmit ovat myös vahvasti osa peliä ja peli on mahdollista päästä läpi tappamatta ensimmäistäkään vastaantulevaa kummajaista. Kokonaisuutena peli tarjoaa kiehtovan tarinan ja seikkailun, joka ei unohdu heti. Pelin huumoria on myös kehuttu.

Pelin voi ladata PC:lle Steam-latauspalvelusta tai pelikonsoleiden latauskaupoista.
Steam-osoite: https://store.steampowered.com/app/391540/Undertale/?l=finnish

Ikäraja: K12


Night in the woods (lähes kaikki pelialustat)

Night in the woods, musta kissa eläinten asuttamassa kaupungissa.

Night in the woods on kuin nuorten aikuisten romaani käännettynä peliksi. Tässä tunnelma- ja tarinavetoisessa pelissä ohjaat Mae-kissaa, joka palaa kotikaupunkiinsa jätettyään opinnot kesken. Hän hengailee päivin, öin kavereidensa kanssa, tutkii kaupunkiaan ja osallistuu pieniin jokapäiväisiin tapahtumiin. Peli on täynnä kasvukipua, anarkismia, valintoja ja Maen oman taustatarinan täydentämistä. Älä anna kauniin sarjakuvamaisen ulkonäön hämätä: eläinhahmojen ongelmista löytyy yllättävän syvää luotaaviakin teemoja.

Peli on saatavissa useille eri alustoille. Steam: https://store.steampowered.com/app/481510/Night_in_the_Woods/

Ikäraja: K12


This war of mine (lähes kaikki pelialustat)

This war of mine, tumma henkilö saapuu raunioituneeseen kerrostaloon josta näkymä sivuleikkauksena.

Synkkäsävyisessä postapocalyptisessa kaupungissa saat johdettavaksesi joukon selviytyjiä. Ohjaat heitä tukikohtanne rakennuksessa, ruuan ja tarvikkeiden hankinnassa ja ennen kaikkea moraalisten valintojen tekemisessä. Tekemäsi valinnat vaikuttavat selviytymismahdollisuuksiisi, mutta myös selviytyjien mielenterveyteen tai onnellisuuteen. Menetkö sotilaiden ahdisteleman naisen avuksi, vaikka se saattaa koitua kohtaloksesi? Jos sinulla ei ole rahaa tarvittaviin lääkkeisiin, varastatko ne? Pääset pohtimaan ja tekemään valintoja ajatuksia herättävien kysymysten äärellä. Tässä pelissä vain grafiikat ovat mustavalkoisia. Selviytymiseen vaikuttavat vuodenaikojen, sekä yön ja päivän vaihtelut.

Peli on saatavissa useille eri alustoille: Android, PlayStation 4, Nintendo Switch, iOS, Xbox One, Windows, Mac OS ja Linux (Steam)
Steam-osoite: https://store.steampowered.com/app/282070/This_War_of_Mine/

Ikäraja: K18


Gris (Apple iOS, Pc: Steam)

Gris, tyttö kelluu vesivärimaisemassa, taustalla valtavat patsaskädet.

Voiko peli olla taideteos? Gris on nuori nainen, joka on vaipunut omaan maailmaansa menneisyytensä ahdistavien muistojen vuoksi. Peli on tyylilajiltaan tasoloikka, mutta kaunis sellainen. Levität mekkosi avulla vesiväriä maailman harmauteen ja Gris itse on upeasti animoitu. Kaunis soundtrack täydentää teoksen. Jotkin tasohyppelytasot voivat olla pelissä haastavia taiteellisen taustamaailman takia.

Voit ladata pelin Apple-älylaitteellesi tai tietokoneelle Steamista.
Steam-osoite: https://store.steampowered.com/app/683320/GRIS/

Ikäraja: K7


Little nightmares (Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows)

Little nightmares, pitkät kädet tavoittelevat pientä, keltaiseen sadetakkiin sonnustautunutta tyttöä sängyn alta.

Olet pieni, keltaiseen sadetakkiin sonnustautunut tyttö, joka herää ankeassa paikassa. Kanssasi asunut mies (isä?) on tehnyt itsemurhan ja sinä päätät lähteä pois lukitusta huoneestanne. Olet valtavalla risteilyaluksella, jonka kammottava henkilökunta tarjoilee yhtä kammottaville matkustajille ylettömiä mässilykestejä. Löydätkö tien ulos ennen kuin henkilökunta nappaa sinut? Ja kuka on risteilyaluksen johtajatar, maskin taakse piiloutuva geisha?
Little nightmares on kaunis, kutkuttavan jännittävä ja paikoin jopa pelottava hiiviskelypeli. Pienen kokosi takia et voi mitenkään taistella isoja ihmisiä vastaan, mutta toisaalta mahdut livahtamaan pakoon pienestäkin kolosesta. Pelissä ei ole ollenkaan dialogia, joten juonen tulkitseminen jää kokonaan pelaajan mielikuvituksen varaan. Laivalle syöpöttelemään saapuvat ihmisvalaat ja ilmeisesti ruuaksi päätyvät pikkulapset tuovat oman synkän sävynsä tarinaan.

Tämän pelin voit lainata esimerkiksi kirjastosta, mutta tarvitset pelille sopivan pelikonsolin voidaksesi pelata. Tietokoneelle pelin voi ladata Steamista.

Steam-osoite: https://store.steampowered.com/app/424840/Little_Nightmares/

Ikäraja: K16


Superbrothers: Sword and Sworcery EP (lähes kaikki pelialustat)

Super brothers: Sword and Sworcery EP, kaunis pikselimetsämaisema, kuu taustalla. Pienet pelihahmot kiipeävät vuoristopolkua ylös.

Peli on vahvasti aundiovisuaalisuuteen pohjaava teos, joka ei jää mieleen niinkään juonensa vaan musiikkinsa ja ulkonäkönsä takia. Pelissä olet perinteinen sankari miekkoineen ja kilpineen, etsit ja vapautat pieniä keijuja, ratkaiset arvoituksia ja ajoittain pakenet tai taistelet synkkiä olentoja vastaan. On hämmentävää, miten kaunis voi olla peli, jossa on muurinkivenkokoiset pikselit. Pelin soundrackia taas voisi kuunnella jo ihan sellaisenaan.
Indie-peleissä tunnelma menee usein räiskinnän edelle, niin myös tässä pelissä, joka on lajityyppinsä erinomainen edustaja
Voit ladata tämän pelin tietokoneellesi tai pelikonsolisi/mobiililaitteesi sovelluskaupasta.

Steam: https://store.steampowered.com/app/204060/Superbrothers_Sword__Sworcery_EP/

Ikäraja: K12


Florence (Nintendo Switch, Android, iOS, Microsoft Windows, Mac)

Florence, kuvakaappauksia pelistä. Mies ja nainen syömässä, treffeillä, suutelemassa ja pesemässä hampaita.

Florence on sekoitus nuorille aikuisille suunnattua satukirjaa, minipeliä, sarjakuvaa ja hyvän mielen tarinankerrontaa. Peli on lyhyt ja helppo, seuraat 25-vuotiaan toimistotyötä tekevän Florencen elämää, kun hän tapaa miehen ja rakastuu. Minipelien avulla kuljetat tarinaa eteenpäin. Voit ahmaista tämän peli alta tunnissa, joten se sopii erinomaisesti piristyspilleriksi synkkään päivään.

Voit ladata pelin Apple-älylaitteelle tai tietokoneelle Steamista:
https://store.steampowered.com/app/1102130/Florence/

Ikäraja: K4


Paper io 2 (internetselain):

Paper io 2, vaaleanpunainen palikka laajentaa maaliviivallaan omaa maaliläiskäänsä isommaksi.

Tämä on jokamiehen ja –naisen rentoutumispeli. Tehtävänäsi on maalata kartalta mahdollisimman iso alue omalla värilläsi. Lähde laajentamaan pientä maalitäplääsi ja valtaa myös muiden alueet. Älä kuitenkaan jää kiinni laajennusta tehdessäsi, sillä toinen maalaaja voi lopettaa pelisi ylittämällä maaliviivasi. Parin yrityksen jälkeen pelin oppii ja sen jälkeen sen parissa voi käyttää tunteja pohdiskellen samalla syntyjä syviä.

Suoraan pelaamaan: https://www.crazygames.com/game/paper-io-2

Ikäraja: Ei ikärajaa