Lautapelejä aikuisille

Lautapeleistä nauttimisen ei tarvitse jäädä lapsuuteen! Nykyään tarjolla on monia kiehtovia ja jännittäviä lautapelejä, jotka on tarkoitettu varta vasten aikuisille pelaajille. Osa sopii nautittavaksi aikuisten kesken vaikkapa illanvietossa, osaa näistä voi pelata koko perheen kesken, kun aikuiset auttavat hieman nuorempia pelaajia. Varsinaisille lautapeliharrastajille suunnatut pelit voivat olla tuntien pituisia elämyksiä. Nappaa tästä lautapelivinkit aikuiseen makuun. Kaikki pelit löytyvät kirjaston kokoelmista, joten voit tarkistaa niiden saatavuuden linkistä, esittelytekstin alapuolelta. 

 

Ikäsuositus: Suositus on vain suositus ja oikeastaan vain alaraja, jota nuoremmilla lapsilla voi olla haastetta selviytyä pelistä. Yläikärajaa peleissä ei ole!

Kuinka monelle pelaajalle peli on tarkoitettu.

Pelin kesto: Kesto on noin arvio. Ensimmäisellä pelikerralla sääntöjen oppimisessa menee hieman kauemmin. Seuraavilla kerroilla peli luistaa jo nopeammin.

Kelle: Lapsille sopiva peli on sellainen, jota lapset voivat pelata keskenään, ohjeet opittuaan. Perheille sopivasta pelistä nauttivat kaikenikäiset ja lapsiltakin pelaaminen onnistuu, koska aikuinen on mukana. Aikuisten lautapelit on suunnattu varttuneemmille harrastajille, niissä on runsaasti pieniä osia, monimutkaisemmat säännöt ja pelin kesto voi olla tavallista pidempi.

 

Pandemic 2

Pandemic lautapeli, kuva paketista jossa tiedemiehiä ja pelilaudasta jossa maailmankartta.

Pandemic on ajankohtaisempi kuin koskaan. Olette Helsinkiläisen tiedeyhteisnö jäseniä ja teette yhteistyötä pelitovereidesi kanssa pysäyttääksenne maailmalla leviävät pandemiat. Jokaisella vuorolla pandemia leviää ja pahentuu, vastarokotteen keksimiseksi pelaajien on matkattava ympäri maailmaa ja hyödynnettävä oman pelihahmonsa erikoiskykyjä. Peli on haastava ja sen onnistunut läpipääseminen voi tarvita jokusen yrityksen.

Ikäsuositus: +10

2-4 hengelle

Pelin kesto: 45 min

Kelle: Peli sopii aikuisille, lautapeliharrastajille ja haastavaa yhteistyöpeliä etsiville.

Lainaa tai varaa

 

 Love letter

Love letter pelin kannesssa kaunis prinsessa. Neljä hahmo korttia.

Love letter on nopeasti opittava ja koukuttavan hauska korttipeli jonka ääressä viihtyvät aikuiset ja hieman isommat lapset. Peli sisältää 18 kaunista hahmokorttia, joiden erityiskyvyllä pelaajat koettavat päihittää toisensa. Kierroksen voittaja pääsee toimittamaan rakkauskirjeensä prinsessalle ja nousemaan näin hänen suosioonsa. Kapuloita rattaisiin laittaa koko muu hoviväki: kuningas, prinssit, kamarineito, henkivartijat ja niin edelleen. 3-5 erän voittaminen suo pelaajalle prinsessan rakkauden. Pelin parasta antia on omien ja muiden pelaajien siirtojen laskelmointi. Hahmot on hyvin tasapainotettu toisiinsa nähden.

Ikäsuositus: +10

2-4 hengelle

Pelin kesto: 20 min

Kelle: Peli vaatii vakaata pokerinaamaa, sillä pienikin ele voi paljastaa pelaajan pitelemän kahden kortin käden ja muut pääsevät niskan päälle. Hauska ja nopea peli aikuisille, illanistujaisiin ja vaikka perheille.

Lainaa tai varaa

 

 

Taru sormusten herrasta: Kaksinkamppailu

Taru sormusten herrasta kaksinkamppailun paketti ja pelilauta nappuloineen.

Tähän kahden pelaajan shakkimaiseen kamppailupeliin voi uppoutua pitkäksi aikaa. Vastakkain ovat Konnusta lähtevä Sormuksen saattue ja vastassa odottavat Mordorin ruhtinaan, Sauronin, hirviöjoukot. Peliin on tuotu erinomaisen hyvin Sormusten herran hahmojen omat vahvuudet ja heikkoudet, joita hyväksikäyttäen hyvän ja pahan lähettiläät koettavat nujertaa toisensa. Sormuksen saattue voittaa, jos Frodo pääsee Mordoriin. Sauron voittaa, jos Frodo nujerretaan tai jos yhteensä neljä Sauronin palvelijaa pääsee valloittamaan konnun. Peli on erinomaisen hyvin tasapainotettu ja mahdollistaa monenlaisten ovelien siirtojen teon. Pelin suurin haaste on opetella hahmojen kyvyt ja pelin säännöt, tämän jälkeen ankara mittelö voi alkaa.

 Ikäsuositus: +10

2 hengelle

Pelin kesto: 30 min

Kelle: Juonikkaille, laskelmoiville ja pitkälle vieviä strategioita laativille.

Lainaa tai varaa

 

 

Dead of winter

Dead of winter lautapeli paketti ja moniosainen sisältö.

Tämä on selviytymiskauhupeli todellisille lautapeliharrastajille. Zombien valloittamassa maailmassa pelaajien on tehtävä yhteistyötä selviytyäkseen, mutta jokaisella pelaajalla on myös oma salainen tavoitteensa, joka tulee täyttää ennen pelin loppua. Joidenkin hahmojen tavoitteet ovat harmittomampia, osalla taas hyvinkin itsekkäitä tai jopa tuhoisia. Näin ollen pelaajat saattavat joko voittaa yhdessä, vain osa voittaa ja toiset häviävät tai kaikki häviävät. Peli sisältää paljon pieniä osia ja sen ohjeet ovat englanniksi, joten peli ei sovellu pienille lapsille.

Ikäsuositus: +13

2-5 hengelle

Pelin kesto: 100 min

Kelle: Aikuisille lautapeliharrastajille ja jännitystä kaipaaville.

Lainaa tai varaa

 

 

Terraforming mars

Terraforming mars pelilauta osineen ja oranssisävyinen paketti. Paljon osia, laudassa karu Mars-planeetta.

 Pelissä lähdetään oman yhtiön kautta muuttamaan Mars-planeettaa enemmän maapallon kaltaiseksi, jotta ihmiset voisivat asettua sinne asumaan. Kilpailijat tekevät yhteistyötä Marssin asuttamiseksi, mutta samalla koettavat ansaita suurimman kunnian siitä omalle yhtiölleen. Pelissä edetään ihmissukupolvittain ja tavoitellaan mm. Palkintoja ja saavutuksia. Vähitellen pelilaudan kuollut planeetta alkaa muistuttaa sinisen vihreää Maata.

Ikäsuositus: +12

1-5hengelle

Pelin kesto: 120 min

Kelle: Lautapeliharrastajille, koko illan huviksi.

Lainaa tai varaa

 

 

Mysterium

Mysterium lautapelin sinisävyinen paketti ja pelin osia, mm. pystyssä seisova korttikansion haamulle.

Mysterium on upealta näyttävä ja kiinnostava yhteistyöpeli. Yksi pelaajista on haamu, joka koettaa kertoa meedioina toimiville, toisille pelaajille kaiken oleellisen kuolemastaan. Haamu ei voi puhua ja haamun muistotkin kuolemastaan ovat kovin hataria, mutta kauniiden kuvakorttien avulla hän antaa kullekin pelaajalle unenomaisia vihjeitä murhapaikasta, -aseesta ja tekijästä. Oikein arvattuaan pelaajat kulkevat kohti lopullisen ratkaisun löytymistä. Peli ennen kaikkea näyttää hyvältä ja vihjeiden antaminen sanattomasti kuvakorteilla opettaa palaajia tuntemaan ja tulkitsemaan myös toisiaan.

Ikäsuositus: +10

2-7 hengelle

Pelin kesto: 40 min

Kelle: Kiinnostava peli aikuiseenkin makuun. Aikuisen ohjauksella toimii myös perheen kesken.

Lainaa tai varaa

 

 

Patchwork: Tilkkutäkki

Patchwork lautapelin tilkkutäkkikuvioinen pelipaketti sekä pelilaudat joiden ympärillä tetristyyppisiä tilkkupaloja.

Patchwork on kangastilkkuja muistuttavilla paloilla sekä napeilla pelattava laudantäyttöpeli. Tetris-palikan mallisilla tilkuilla koetetaan luoda omalle pelilaudalle mahdollisimman yhteneväinen tilkkutäkki. Palojen ostoon käytetään valuuttana sinisiä nappeja.

Ikäsuositus: +8

2 hengelle

Pelin kesto: 30 min

Kelle: Peli virkistää mieltä ja harjoittaa kokonaisuuden hahmotusta, joten se saattaisi olla mukavaa pelattavaa esimerkiksi seniori-ikäiselle.

Lainaa tai varaa