Usein kysyttyjä kysymyksiä

 

Kuinka kirjaudun sisään mobiililaitteella?

Kuinka kirjaudun ulos mobiililaitteella?

Kuinka varaan aineistoa?

Voinko palauttaa muualta lainattua aineistoa toiseen kirjastoon?

Kuinka uusin lainani?

Miksi en voi uusia lainaani?

Mikä on Muistilista?

Miksi olen lainauskiellossa?

Miksi minulle ei tule sähköpostimuistutuksia?

Mitä jos korttini katoaa?

Kuinka kirjaudun sisään mobiililaitteella?

Paina verkkokirjaston yläreunassa olevasta vihreästä palkista nuoli-kuvaketta. Näytölle avautuu kentät kirjastokortin numerolle ja PIN-luvulle. PIN-luvun saat pyytämällä, kirjastossa käydessäsi.

Kuinka kirjaudun ulos mobiililaitteella?

Paina verkkokirjaston yläreunassa olevasta vihreästä palkista hahmo-kuvaketta. Näytölle avautuu lista, jonka yläreunasta löytyy punainen linkki Kirjaudu ulos.

Kuinka varaan aineistoa?

Varataksesi aineistoa sinun tulee olla kirjautunut verkkokirjastotunnuksillasi. Tunnuksena toimii kirjastokortin viivakoodin alla oleva numero ja salasanana nelinumeroinen PIN-luku, jonka saat kirjaston asiakaspalvelupisteeltä.

Etsi aineistoa käyttäen pikahakua, laajennettua hakua tai tarkennettua hakua. Klikkaa hakemasi aineiston tiedot auki hakusivulta. Sivulle aukeaa aineiston tiedot ja saatavuus. Ennen varausta kannattaa tutkia, missä kirjastoissa aineistoa on saatavissa ja onko se lainassa. Viimeistään nyt sinun on kirjauduttava sisään, jotta saat Varaa-napin näkyviin. Sisäänkirjautumisen jälkeen Varaa-nappi ilmestyy Muistilista-napin yläpuolelle.

Varaa-napista avautuu valikko, josta voit valita Normaalin (Noutopaikaksi merkityn kunnan alueelle kohdistuvan) ja Seutuvarauksen (koko Ratamo-kimpan alueelle kohdistuvan) varauksen välillä. Valitse Noutopaikka-valikoista kunta ja kirjasto, josta varauksen haet. Varauksen voimassaoloaika on oletuksena vuosi ja varaus astuu heti voimaan. Päivämäärää muuttamalla voit rajata, milloin haluat varauksen astuvan voimaan ja miten pitkälle se on voimassa.

Paina lopuksi Tallenna varaus. Varauksesi on tarkasteltavissa yläpalkin Varaukseni-osiossa.

Voinko palauttaa muualta lainattua aineistoa toiseen kirjastoon?

Kyllä, voit maksutta palauttaa mistä tahansa Ratamo-kirjastosta lainatun aineiston mihin tahansa Ratamo-kirjastoon.

Kuinka uusin lainani?

Lainani-osiossa voit uusia yksittäisiä lainoja painamalla Uusinta-painikkeesta. Voit myös merkitä rastilla haluamasi teokset ja klikata sen jälkeen ylhäälle ilmestyvää nappia "Uusi valitut lainat". Kaikki teokset voi valita kerralla klikkaamalla listan yläpuolella olevaa valintaruutua.

Jos lainoja ei saa uusittua, voi kyseessä olla täydet uusintakerrat. Lainoja voi uusia 5 kertaa. Näet Uusinta-napin alla, kuinka monta uusintakertaa kullakin lainalla on jäljellä. Myös oma tai huollettavan lainauskielto estää lainojen uusinnan.

Miksi en voi uusia lainaani?

Verkkokirjasto ilmoittaa punaisella tekstillä, jos jotakin lainaa ei voida enää uusia. Syy on yleensä jokin seuraavista: 

 • Lainasta on varaus toiselle asiakkaalle
 • Uusintakerrat ovat täynnä (max 5 uusintaa/laina)
 • Laina on uusittu jo saman päivän aikana
 • Lainasta on lähetetty lasku
 • Laina on Pika-laina (laina-aika 7 vrk, ei voi uusia)
 • Lainaaja tai hänen huollettavansa on lainauskiellossa. 

Mikä on Muistilista?

Muistilista on avulias työkalu, kun haluat merkitä muistiin kiinnostavia teoksia. Muistilistalle lisätty aineisto ei mene sinulle lainaan eikä siitä tule automaattisesti varausta. Muistilistaan voit valita haluamaasi kirjastoaineistoa. Lisätyt teokset säilyvät muistissa vain, jos olet sisäänkirjautuneena. Muuten sisältö säilyy siihen saakka, kunnes poistut sivustolta. Muistilistaan voit siirtää teostietoja aina, kun verkkokirjaston sivulta löytyy "Lisää muistilistaan" -painike. Muistilista on sama, kuin useista verkkokirjastoista löytyvä “Oma hylly”-toiminto.

Miksi olen lainauskiellossa?

Lainauskielto näkyy Lainani-sivulla siten, ettei omia lainoja voi uusia. Lainauskielto johtuu yleensä jostakin seuraavista tiloista:

 • 20 €:n maksuraja on ylittynyt
 • Lainassa oleva aineisto on niin myöhässä, että siitä on lähetetty lasku
 • Huollettavalla on lainauskielto

Lainauskieltoasioissa ota yhteyttä kirjastoon asian selvittämiseksi.

Miksi minulle ei tule sähköpostimuistutuksia?

Omaan sähköpostiin on mahdollista saada muistutuksia lähestyvästä eräpäivästä. Kirjasto saa joka päivä raportin lähteneistä muistutusviesteistä ja raportista selviää, jos jokin viesti ei ole mennyt perille. Lähtemättömät viestit voidaan lähettää uudelleen. Joskus viesti lähtee kirjastojärjestelmästä, mutta ei saavu perille asiakkaan sähköpostiin. Alla ohjeita ongelman ratkaisuun: 

 • Saapunut viesti joutuu roskapostisuodattimeen.

Tarkista sähköpostisi Roskapostit-kansio. Eräpäivämuistutusviestien ja noutoilmoitusten perilletulon varmistamiseksi lisääthän noreply@ratamokirjastot.fi -osoitteen oman sähköpostisi sallittujen sähköpostiosoitteiden joukkoon. Ota yhteyttä kirjastoosi, jos sähköpostiviestien kanssa on ongelmia. Erityisesti Hotmail-sähköpostipalvelu merkitsee kirjaston automaattisia viestejä herkästi roskapostiksi. 

 • Onko sähköpostiosoite kirjoitettu oikein kirjastojärjestelmään?

Sähköpostiosoitteen oikeinkirjoituksen voit tarkistaa kirjautumalla sisään verkkokirjastoon ja klikkaamalla sivun yläosasta auki "Tietoni"-sivun ja sieltä "Omat tietoni"-alaotsikon. Myös kirjaston asiakaspalvelussa tietojen oikeellisuus voidaan tarkistaa.

 • Tarkista viestiasetukset.

Kirjaudu sisään verkkokirjastoon ja klikkaa sivun yläosasta auki "Tietoni" ja alaotsikko "Viestiasetukset". Onko eräpäivämuistutukset otettu käyttöön? Valitse muistutusten lähetyspäiväksi 1-5 päivää ennen eräpäivää. 0 tarkoittaa, ettei viestejä lähetetä. Viestiasetukset voidaan tarkistaa myös kirjaston asiakaspalvelussa.

 • Tietoliikennehäiriö.

Joskus tilapäinen häiriö kadottaa jo matkallekin lähteneen muistutusviestin. Seuraavien viestien pitäisi kuitenkin lähteä ja saapua normaalisti. 

Jos ongelmat jatkuvat tai kaipaat apua viesti-asetusten hallintaan, ota rohkeasti yhteys lähikirjastosi henkilökuntaan. 

Mitä jos korttini katoaa? 

Ota viipymättä yhteys lähikirjastoosi, jos epäilet kirjastokorttisi kadonneen. Väärinkäytösten ehkäisemiseksi kortti voidaan laittaa käyttökieltoon etsintöjen ajaksi. Kirjasto ilmoittaa aina asiakkaalle löytyneestä ja kirjastoon palautuneesta kirjastokortista - pidäthän huolen, että yhteystietosi ovat ajantasalla kirjastojärjestelmässä. Kadonnut kortti voidaan myös korvata uudella, jolloin vanha kortti lakkaa toimimasta. Uuden kirjastokortin hinta on 2€ aikuisilta ja 1€ alle 15-vuotiailta lapsilta.